اتریوم

ارز دیجیتال اتریوم (ETH) چیست؟

اتریوم پلتفرمی نرم افزاری غیرمتمرکز ومنبع باز متنی بر بلاک چین است که این امکان را فراهم کرده است تا قراردادهای هوشمند و برنامه های توزیع شده را بدون هیچ گونه خرابی، تقلب و یا کنترل و دخالت شخصی ثالث ساخته و اجرا شود.

در اصل پلتفرم اتریوم تنها یک پلتفرم نیست بلکه زبانی برنامه نویسی است که بر روی بلاک چین اجرا می شود و به توسعه دهندگان این امکان را می دهد که برنامه های توزیع شده را ایجاد و منتشر کنند.

تاریخچه اتریوم

اتریوم توسط ویتالیک بوترین در سال 2013 در یک مقاله سفید ارائه شد؛ او در مجله بیت کوین فعالیت خود را شروع کرده بود و اعتقاد داشت که بیت کوین نقاط ضعفی دارد که باید رفع شوند؛ به همین دلیل او در سال 2014 به همراه چند توسعه دهنده دیگر ایده خود را به صورت کامل تر ارائه دادند و در ماه اوت همان سال هم برای پیاده سازی پروژه اتریوم جذب سرمایه کردند.

پروژه اتریوم چیست؟

هنگامی که پروژه اتریوم طرح ریزی شد، برخلاف بیت کوین تنها هدف ورود به بازار مالی ارز دیجیتال را نداشت؛ اتریوم می خواهد که به یک کامپیوتر جهانی تبدیل شود که هر کاربر بتواند بدون دخالت فرد دیگری، به محتوایی که تولید کرده است دسترسی داشته باشد.

شما مثلا به یکی از برنامه های اپ گیر مثل گوگل پلی یا اپ استور می روید و برای مثال یک تقویم دانلود می کنید؛ شما برای وارد کردن اطلاعات خود نیاز به یک برنامه رابط دارید که به تمامی اطلاعات شما و باقی کاربران این تقویم دسترسی دارد؛ هر یادداشتی که شما روی این برنامه داشته باشید، توسط دیگری قابل رویت است و امکان دارد هر زمانی این برنامه به همراه کل برنامه ریزی های شما پاک شود.

اتریوم می خواهد با ایجاد یک پلتفرم غیرمتمرکز و توسعه ی آن، این مشکل را رفع کند و حق و حقوق محتوا را به خود نویسنده بدهد؛ به عبارتی با پروژه ی اتریوم، فقط نودها می توانند اطلاعات را ثبت کنند و دیگر هیچ نهاد و فرد مستقلی مدیریت مطلق ندارد.

هدف از ایجاد ETH چه چیزی بود؟

بوترین در همان سخنرانی معرفی ارز دیجیتال اتریوم، به بازی ورد اف وارکرفت World Of Warcraft اشاره کرد که در هنگام بازی یک بخش جذاب آن به دست سازنده حذف شد؛ این مسئله یکی از دلایلی بود که او ترغیب به طراحی و برنامه نویسی پلتفرمی شد که کاملا غیرمتمرکز مدیریت شود.

وی از طرفداران بیت کوین بود و در سال ۲۰۱۱ برای بیت کوین مقاله می‌نوشت و از بنیان‌گذاران مجله‌ی بیت کوین بود. در مدت کوتاهی بوترین به غیرمتمرکز بودن بیت کوین مشکوک شد و تصمیم گرفت پلتفرمی را معرفی کند که تنها بستری برای ترید ارز دیجیتال نباشد و مانند یک برنامه‌ی اپ‌گیر عمل کند. با این تفاوت که دیگر سازنده‌ی اپ نمی‌توان به خواسته‌ی خود بخشی از برنامه را پاک کند.

یک هدف دیگری که پشت خلق ارز دیجیتال اتریوم بود، حق مولف بود. در نظر بگیرید شما یک مقاله نوشته‌اید و لینک آن را که در یکی از شبکه‌های اجتماعی بارگزاری کرده‌اید، بارها و بارها برای افراد مختلف ارسال می‌کنید. بیشتر درآمد ناشی از این کلیک‌ها به جیب همان شبکه‌ی اجتماعی می‌رود. این درصورتی است که در شبکه‌ی اتریوم این درآمد به نویسنده و خالق آن مقاله پرداخت می‌شود.

بلاک چین و نودها

اتریوم متشکل از هزاران کامپیوتر در سراسر دنیا می باشد که در یک دفتر دیجیتال که بلاک چین نام دارد، نگهداری می شود. اطلاعات کامل تمام تراکنش ها در این دفتر دیجیتال نوشته می شود و هر کامپیوتر یک رونوشت از آن را در اختیار دارد. این نودها با یکدیگر در ارتباط هستند و هر تراکنشی را که به اتریوم ارسال می شود بررسی می کنند تا از معتبر بودن آن مطمئن شوند. توزیع و پخش این نودها سبب شده که این شبکه یک نقطه نفوذ مرکزی نداشته باشد به این معنی که با خروج و یا خطای یک نود، مشکلی متوجه شبکه نمی شود.

مزایا و معایب اتریوم

با وجود محبوبیت بالای این پلتفرم و رمزارز اتر، ارز دیجیتال اتریوم هم مانند هر بستر دیگری دارای مزایا معایب خاص خودش است:

مزایا
  • سرعت بالای انجام تراکنش‌ها
  • امنیت بالا
  • غیرمتمرکز بودن شبکه
  • پشتیبانی از برنامه‌های غیرمتمرکز یا dAppها و قراردادهای هوشمند
  • تیم توسعه‌دهنده‌ی قوی
معایب
  • بالا بودن کارمزد هر تراکنش
  • پیچیدگی شبکه
  • سخت بودن زبان برنامه‌نویسی برای توسعه دهندگان تازه‌کار

در این رابطه بیشتر بدانید

بیشتر بدانید: بلاک چین (Blockchain) چیست؟

نظر بگذارید

قسمت های ضروری با * مشخص شده